Ευαίσθητο δέρμα έναντι αλλεργικού δέρματος

Χαρακτηριστικά και φροντίδα

Είναι το δέρμα σας αντιδραστικό; Κοκκινίζει εύκολα ή σας φαγουρίζει μερικές φορές; Τι συμβαίνει τελικά; Είναι Αλλεργικό ή απλά ευαίσθητο;

Παρ ‘ότι δεν είναι πάντα προφανές, υπάρχουν διαφορές μεταξύ αυτών των δύο τύπων δέρματος. Αν και θα πρέπει ο δερματολόγος να αποφασίσει αν έχετε το ένα ή το άλλο, έτσι ώστε να μπορεί να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία, θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τις κύριες διαφορές, σε περίπτωση που μπορούμε να σας βοηθήσουμε λίγο …

Ευαίσθητο δέρμα: ορισμός

Αποκαλείτε επίσης αντιδραστικό, δυσανεκτικό ή ευερέθιστο δέρμα. Πολύ δύσκολο για έναν δερματολόγο να το διαγνώσει, καθώς τα συμπτώματα είναι πολύ παρόμοια με αυτά του αλλεργικού δέρματος.
Πολλοί ορισμοί έχουν προταθεί κατά τη διάρκεια των ετών, αλλά κανένας δεν κατάφερε να το περιγράψει ακριβώς.
Ο ορισμός του ευαίσθητου δέρματος παραθέτει την υπερευαισθησία που είναι δυσάρεστη και άβολη για το άτομο που πάσχει από αυτό, τόσο πολύ ώστε να μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής του

Ένα όλο και συχνότερο πρόβλημα
Σήμερα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επηρεάζονται από αυτό. Βάσει προσεκτικά διεξαγόμενων ερευνών, περίπου το 50% των γυναικών στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία και το 30% των ανδρών εκτιμάται ότι έχει αυτό το πρόβλημα στο δέρμα.
Στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Ελβετία, το Βέλγιο και η Ελλάδα, σχεδόν το 40% των 5.000 κατοίκων λένε ότι έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα.
Όσον αφορά τη φυλή, μερικές μελέτες δείχνουν ότι οι μαύροι είναι λιγότερο ευαίσθητοι από τους λευκούς και ότι οι λευκοί άνθρωποι είναι λιγότερο ευαίσθητοι από τους Ασιάτες, αλλά αυτές είναι υποθέσεις που δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες όπως οι ψυχοκοινωνικοί και πολιτισμικοί, η καθημερινή προσωπική υγιεινή ή κάποια είδη διατροφής, όπως η ασιατική διατροφή, όπου η πικάντικη γεύση των φαγητών προκαλεί πιο έντονες αντιδράσεις.

Αιτίες
Είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα όπου η υπερευαισθησία του δέρματος μπορεί να είναι γενετικής προέλευσης, αλλά η εκδήλωση του προβλήματος μπορεί επίσης να προκληθεί από διάφορους παράγοντες.
Στη δυσανεκτική, ευαίσθητη ή υπερευαίσθητη επιδερμίδα, οι αντιδράσεις είναι άμεσες, κάτι που δεν συμβαίνει σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης.
Εξωγενείς παράγοντες στους οποίους αντιδρά ο ευαίσθητος τύπος του δέρματος:

Καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης:
Η χρήση καλλυντικών προϊόντων που δεν ταιριάζουν στον τύπο δέρματος είναι η συχνότερη αιτία . Υπάρχουν πολλά ερεθιστικά μέσα σε καλλυντικά σκευάσματα (π.χ. αλκοόλη, προπυλενογλυκόλη, βουτυλενογλυκόλη, ρεσορσινόλη, τριχλωροξικό οξύ, άλφα υδροξυοξύ, κλπ.) Που ανάλογα με τη συγκέντρωση μπορεί συχνά να προκαλέσουν ερεθισμό και έτσι να επιδεινώσουν το ευαίσθητο δέρμα. Υπάρχουν επίσης ορισμένες φυσικές καλλυντικές παρεμβάσεις, όπως η φωτοθεραπεία, η υπεριώδης ακτινοβολία ,απολέπιση ή χημική απολέπιση, το λέιζερ κ.λπ. που μπορούν να επιδεινώσουν σοβαρά τη κατάσταση.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες:
Περιβαλλοντικοί παράγοντες που επιβαρύνουν την ευαίσθητη επιδερμίδα .
• Η πτώση της θερμοκρασίας και της υγρασίας: το κρύο, η ηλιοφάνεια, ο άνεμος, η ρύπανση και ο κλιματισμός επηρεάζουν άμεσα την περιεκτικότητα σε υγρασία της κεράτινης στοιβάδας, η οποία είναι το εξωτερικό στρώμα του δέρματος και αυτό οδηγεί σε αυξημένη ευαισθησία.
• Διατροφή: μπαχαρικά και πικάντικα τρόφιμα, αλκοόλ, καφές.
• Προσωπική υγιεινή: τεχνικές ξυρίσματος για άνδρες, υπερβολικό ντους.
• Υπερβολική χρήση προϊόντων προσωπικής υγιεινής.
• Χρήση διαφόρων χημικών προϊόντων.

Εγγενείς παράγοντες:
• Υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά σε άτομα με αυτό το είδος δέρματος. Για παράδειγμα, είναι πολύ συχνότερο μεταξύ των γυναικών, των νεαρών ατόμων, των ανθρώπων με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα που καίγεται εύκολα (φωτότυποι 1 και 2) ή που κοκκινίζουν συχνά, με δυσχρωμίες , λεπτή κεράτινη στιβάδα, έλλειψη υγρασίας στην κεράτινη στιβάδα, με τραυματισμούς της κεράτινης στιβάδας, αυξημένη επιδερμική ένταση , αυξημένοι ιδρωτοποιοί αδένες, μειωμένα λιπίδια, υψηλό επίπεδο διαδερμικής απώλειας νερού …
• Οι ψυχολογικοί παράγοντες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό αυτόν τον τύπο δέρματος. Το στρες είναι το πιο σημαντικό από αυτά, αν και άλλοι καταθλιπτικοί ή νευρωτικοί ψυχολογικοί παράγοντες μπορεί επίσης να επηρεάσουν.

Χαρακτηριστικά του ευαίσθητου δέρματος

Υπάρχουν πολλά σημάδια που σχετίζονται με το ευαίσθητο δέρμα, όπως: ερυθρότητα, αραχνοειδείς φλέβες και απολέπιση, φαγούρα, αίσθημα καύσου, τσούξιμο και αίσθημα ξηρότητας.
Συχνά επηρεάζει το δέρμα του προσώπου, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει στα χέρια, το κεφάλι και τα πόδια.

Φροντίδα για ευαίσθητο δέρμα
Αν έχετε αυτόν τον τύπο δέρματος, είναι πολύ σημαντικό να λάβετε υπόψη σας πολλά πράγματα:
• Είναι σημαντικό να διατηρείτε το δέρμα σας ενυδατωμένο
• Χρησιμοποιήστε ενυδατική κρέμα σε όλο το σώμα σας μετά το ντους και στο πρόσωπό σας το πρωί και πριν πάτε για ύπνο τη νύχτα
• Ντους με ζεστό ή χλιαρό νερό (όχι με καυτό) και μην παραμένετε για πολύ
• Χρησιμοποιείτε πάντα καλλυντικά που δεν περιέχουν αρώματα, χρωστικές και αλκοόλ και κατά προτίμηση να δηλώνουν ότι είναι για ευαίσθητο δέρμα.
• Προσπαθήστε να μην εκτίθεστε στον ήλιο πάρα πολύ. Χρησιμοποιήστε κρέμα ηλίου με υψηλό SPF
• Όπου είναι δυνατόν, αποφύγετε την πίεση και την κόπωση

Καλλυντικά που συνιστώνται για το ευαίσθητο δέρμα

Η σειρά Optimal Renewal από την Maystar Cosmética είναι μια θεραπεία που προσφέρει ένα εντυπωσιακό αντιγηραντικό αποτέλεσμα, επειδή αναζωογονεί το δέρμα και το αναζωογονεί από μέσα. Μια αποκλειστική φόρμουλα με 3 τύπους επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGF) που διεγείρουν τη σύνθεση του κολλαγόνου και βελτιώνουν την υγρασία και αντοχή του δέρματος.
Η κρέμα και ο ορός Optima Renewal είναι πολύ ελαφριά και επομένως κατάλληλα για την ενυδάτωση του ευαίσθητου δέρματος.

Πώς αντιδρά το αλλεργικό δέρμα
Ο μηχανισμός δράσης του αλλεργικού δέρματος είναι διαφορετικός από αυτόν του ευαίσθητου δέρματος.

Το ανοσοποιητικό σύστημα εμπλέκεται όταν πρόκειται για αλλεργικό δέρμα. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα μας έρχεται σε επαφή με μια ουσία που είναι άγνωστη ή <<περίεργη>> σε αυτό και αντιδρά με υπερβολικό τρόπο, με το δέρμα μας να επηρεάζεται πολύ.
Αυτό γενικά δεν συμβαίνει την πρώτη φορά που έρχεται σε επαφή με την ουσία ή το αλλεργιογόνο. Συνήθως ενεργοποιείται όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με το δέρμα επανειλημμένα, δημιουργώντας ένα φλεγμονώδες είδος αλλεργικής αντίδρασης. Αυτό ονομάζεται «καθυστερημένη υπερευαισθησία».
Η ουσία που είναι άγνωστη στο δέρμα σας καλείται αλλεργιογόνο ενώ αντίσωμα ονομάζεται η ουσία που το σώμα σας κατασκευάζει για να πολεμήσει την άγνωστη ουσία .
Είναι φυσιολογικό να συγχέεται το ευαίσθητο δέρμα με το αλλεργικό δέρμα. Αν δείτε ότι το δέρμα σας «αντιδρά» σε ένα συγκεκριμένο παράγοντα, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να πάτε στον δερματολόγο σας, ώστε να μπορέσει να κάνει διάγνωση και να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία για το πρόβλημά σας.
Διάφοροι τύποι αλλοιώσεων μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα σας: ερυθρότητα, φλεγμονή, απολέπιση, κνησμός, φλύκταινες, αίσθηση τραβήγματος κλπ.

Είδη ουσιών που παράγουν αλλεργίες ή αλλεργιογόνα
• Αρώματα : αυτές οι ουσίες εμφανίζονται στα περισσότερα καλλυντικά προϊόντα, π.χ. λοσιόν, σαμπουάν, μακιγιάζ, οικιακά προϊόντα καθαρισμού κλπ. Προσπαθήστε να αγοράζετε προϊόντα χωρίς άρωμα.
⦁ Νικέλιο: αυτό το μέταλλο βρίσκεται στα κοσμήματα, σε μερικά κομμάτια που περιέχουν χρυσό και στα piercing. Το πρόβλημα συνήθως επηρεάζει τα αυτιά. Άλλα προϊόντα που ενδέχεται να περιέχουν νικέλιο είναι ρολόγια, πλαίσια γυαλιών, συνδετήρες, κουμπιά, ζώνες, συνδετήρες σουτιέν κλπ.
⦁ Λατέξ: αυτή η αλλεργία γίνεται όλο και πιο συχνή, επειδή το λατέξ χρησιμοποιείται συχνότερα σε διάφορα προϊόντα, π.χ. γάντια, ρούχα, λαστιχα μαλλιών, προφυλακτικά και πολλά άλλα προϊόντα. Η αλλεργία κυμαίνεται από απλή ερυθρότητα του δέρματος έως δυσκολίες στην αναπνοή και έμετο.
⦁ Βαφές μαλλιών: μία από τις ουσίες που παράγουν αλλεργίες που χρησιμοποιούνται σε αυτό το είδος καλλυντικών προϊόντων είναι η PPD (p-φαινυλενοδιαμίνη). Αυτή η ουσία βρίσκεται στη χημική σύνθεση της βαφής μαλλιών, οπότε πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα και να ελέγχετε τα συστατικά όταν αγοράζετε βαφές ή όταν πηγαίνετε στο κομμωτήριο.
⦁ Υλικά και υφάσματα: πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι αλλεργικοί στο μαλλί, αλλά αυτό συχνά δεν είναι αλλεργία, αλλά ευαισθησία.
Τα υφάσματα που παράγουν τις περισσότερες αλλεργίες προέρχονται από ρητίνη φορμαλδεΰδης. Αυτό το υλικό χρησιμοποιείται, πάνω απ ‘όλα, σε ελαστικά ενδύματα που είναι αδιάβροχα. Έτσι, εάν έχετε αυτή την αλλεργία, ψάξτε για ρούχα χωρίς φορμαλδεΰδη. Αν έχετε ελαφριά αλλεργία, μπορεί το πρόβλημα να επιλυθεί αν πλύνετε το ρούχο μερικές φορές.
⦁ Καλλυντικά: αυτό συχνά συνεπάγεται το άρωμα των συντηρητικών. Τα πιο συνηθισμένα είναι οι φορμαλδεΰδες, τα παραμπέν ή η θιμεροσάλη. Είναι σημαντικό να σταματήσετε να τα χρησιμοποιείτε και να ελέγχετε τα συστατικά του καλλυντικού
⦁ Τοπικά φάρμακα: μία από τις ουσίες που παράγει τις περισσότερες αλλεργίες σε τοπικά φάρμακα (αλοιφές και αντιβιοτικά) είναι η νεομυκίνη. Είναι πολύ σημαντικό ο αλλεργιολόγος σας να ελέγχει αν είστε αλλεργικός στην ουσία αυτή. Αν είστε, πρέπει πάντα να το πείτε.
⦁ Κρέμα ηλιοθεραπείας: Μερικές φορές, τα συστατικά της κρέμας ηλίου μπορεί να αντιδράσουν όταν είστε εκτεθειμένοι στον ήλιο, π.χ. παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ (ΡΑΒΑ), βενζοφαινόνες, οξυβενζόνη, σαλικυλικά, κυκλοεξανόλη.
⦁ Οικιακά προϊόντα: Τα προϊόντα που παράγουν τις περισσότερες αλλεργίες είναι αυτά που περιέχουν κόλλες και διαλύτες, π.χ. διαλυτικά χρώματος, αφαιρετικό βερνικιού νυχιών.

Όπως μπορείτε να δείτε, είμαστε εκτεθειμένοι σε πολλές… πολλές ουσίες που παράγουν αλλεργίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καθίσταται ολοένα και πιο σημαντικό να δοθεί προσοχή στα συστατικά των προϊόντων που καταναλώνουμε.
Εάν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, κοκκίνισμα του δέρματος, εξάνθημα, φαγούρα, δυσανεξία στα καλλυντικά, απολέπιση κλπ., Συνιστούμε να επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας για να γίνει σωστή διάγνωση και στη συνέχεια να αξιολογήσετε τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε.
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε ότι, εάν έχετε ευαίσθητο ή αλλεργικό δέρμα, πρέπει να το περιποιείστε σωστά .

About author View all posts

venusblog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *